Followers

Wednesday, March 30, 2011

~~POCO-POCO HARAM!!~~

xtually aku ni dh ketandusan idea...
dat's y la lately cam slow aje menghapdate blog ni...
busy organize event pown ye jugak...


td ngah mencari2 idea...
sambil2 tuh on9...
n ttbe ternampak org share sal "tarian poco-poco haram"...
mula2 xmau percaya...
p surat tuh dari MUFTI perak kot...
kenala percaya..


poco-poco best pe???
pasni nampak gayanye dh xleh nk buat la...
aduuss...
sebab2 pengaharam :
~poco-poco ni kaitan ngan ritual pemujaan roh
~berunsurkan KRISTIAN


tok further reading leh la usha link ni...


http://zonbebas.com/tarian-poco-poco-haram-mufti-perak/

~~KFC LAGI????~~

semalam KFC..
kelmarin pown KFC...
dis week asek mam KFC aje aku nihhh...
kalo tiap2 hari cmtuh, mau naik badan plak nihhh...
pe la nasib, org xtahan GODAAN camni la...
=)

bila org tnye, "tak muak ke mam KFC tiap2 hari???"
aku ngan tersenyum jawab, "tak, sy mmg hantu KFC"....
grrr...
nasibla sape jadik pakwe aku tuh...
mmg tiap2 hari la bakal melabur kt KFC tuh...
pekerja KFC pown dh cam muka aku nih...


smalam punya kess!!
pe cte KFC punya promotion xseragam nih???
aku p KFC kubang kerian lain, aku p KFC KBMALL plak lain...
adoyaii...

semalam poyo la cikit, org p KFC xbawak kupon aku plak bawak 1 bundle kupon...
p pulak KFC KBMALL...
aku orderla LUNCH TREATS 2 set B, and 1 set C...

(bukan aku pelahap, p aku p ngan akak aku.. so, jgn salah paham)

then aku terus kuarkan kupon...
ntah mcm mane aku bole bertekak ngan pelayan tuh...




(aku dh besarkan kupon nih, korang usha la)

sepatotnya aku bg kupon, dia akn bg SIZE up fries n pepsi tok setiap set aku order..
oleh kerana dia xpaham kupon tuh cmne,
dia p kasi aku 2 air free and 1 kentang free...
so total 3 sets +5 pepsi (2L n 3R)+ 1 fries L...
mmg muntah kekeyangan la aku semalam...
bagus jugak p KFC KBMALL,
asek dapat makan free la aku...
tapi dalam hati aku cakap "kesian kt ko, xpaham kupon promosi tuh"..
lame2 bankrupt la KFC tuh, sbb pemurah cangat...
hahahah...

kawan2, mau ag jimat p KFC KBMALL la...
=)
berbaloi2...

Monday, March 28, 2011

~~TITIPAN DARIPADA ABANG KEPADA ADIK~~

this ENTRY specially dedicated to me from MR SMF:


tips2 melawan perasaan malas (INDON VERSION)...




1. Membuat Tujuan

Orang yang malas biasanya tidak memiliki motivasi untuk berkembang kearah kehidupan yang lebih baik. Sementara orang yang tidak memiliki motivasi biasanya tidak memiliki tujuan-tujuan hidup yang pantas dan layak untuk diraih. Dan orang yang tidak memiliki tujuan-tujuan hidup, biasanya sangat jarang bahkan mungkin tidak pernah menuliskan resolusi atau komitmen-komitmen pencapaian hidup. 




so, chenta kena ada matlamat hidup yg jelas.. dan jangan hanya mengelamun tanpa berbuat apa2.. tiada kejayaan yg dtg bergolek2 mcm buah bowling chenta slalu main kat "kbmall" he..he..




2. Mengasah Kemampuan (mengCakna kemampuan diri)


Orang yang memiliki tujuan-tujuan hidup yang pasti biasanya memiliki motivasi tinggi. Tetapi tujuan yang samar-samar jelas tidak memberikan motivasional yang signifikan. Akan lebih baik lagi jika tujuan- tujuan dilengkapi dengan aktiviti-aktiviti pembelajaran, seperti mencari cara-cara yang efisien dan efektif untuk mencapai tujuan-tujuan tersebut. 




Kita juga perlu sekali mengasah kemampuan atau ketrampilan-ketrampilan supaya langkah-langkah yang diambil itu akan membawa kita pada pencapaian tujuan secara efektif dan efisien. 


so, that mean kena konsistan lah.. jangan hangat2 tahi ayam mune.. he.he.:)



3. Pergaulan Dinamis (pilih kawan)


Para pemenang berkumpul dengan sesama pemenang, sementara para
pecundang cenderung berkumpul dengan sesama pecundang. Sulit sekali bagi seorang pemalas untuk hidup di lingkungan para pemenang. Sulit bagi orang malas untuk berada secara nyaman di tengah-tengah orang yang sangat optimis, sibuk, giat bekerja, dan bersemangat mengejar prestasi. Demikian sebaliknya. Sulit sekali bagi para high achiever untuk betah berlama-lama dengan para orang malas dan pesimistik. 


Umpama "kalau kita berkawan dgn saudagar minyak wangi nanti baju kita pown bau wangi, tapi kalau kita kawan dgn perokok t baju kita pown bau rokok kan grr~" nasib sy tak isap rokok! wekk!!!



4. Disiplin Diri

Sikap keras pada diri sendiri atau disiplin itulah yang umumnya membawa kesuksesan bagi karir para olahragawan dan pekerja profesional yang memang menuntut sikap disiplin dalam banyak hal. Bayangkan, bagaimana seorang atlet bisa menjadi juara jika dia tidak disiplin berlatih? Bagaimana mungkin ada pekerja profesional yang bagus karirnya jika dia sering mangkir atau bolos kerja? dalam apa2 hal pon disiplin amat penting.. ia menampakkan attitute seseorang itu..

Rasa malas jelas merugikan. Obat mujarabnya adalah menumbuhkan
kebiasaan mendisiplinkan diri dan menjaga kebiasaan positif tersebut.

Sekalipun seseorang memiliki cita-cita atau impian yang besar, jika
kemalasannya mudah muncul, maka cita-cita atau impian besar itu akan tetap tinggal di alam impian. Jadi, kalau Anda ingin sukses, jangan mempermudah munculnya rasa malas. 





So, start think ur future life.. Chenta kan nak pakai keta Vios TRD Sportivo or Caldina or Jazz.. so kena start lawan dah rasa malas tuh! 

I know u can do it!!! 

Cayok2...Fighting lor~




P/s: mekaceh kt MR SMF tok tips ni... xtaula awk copy daripada mane, ciap bahasa INDOn ag... hope leh muhasabah dr sy... nway, macihhh!!!

~~KAKAR SARAWAK~~

huaaaaaa!!!
ase mau jerit aje....


"kamek pandai madah sarawak gitu"


hahaha...
ase bangga jap..
thanks to Edeq You kt FB sbb dh ajar kamek kakar sarawak...


ntah np kamek asa mok madah sarawak...
agaknye sbb mmp kamek 2,3 hari lepas...
kamek mmp kamek p kelas bahasa SABAH bah...
belajar sejam udah pandai cakap SABAH...


orang cakap kalo mmp tu slalunya terbalik...
betol la kot..
sbb skg kamek blajar madah SARAWAK bukan cakap SABAH...
excited cangat dapat belajar...




mok tau kamek blajar pa???
jom!!!




basic:


saya = kamek
awak = kitak
bahasa = kakar
ayam = manok
tak = sik
cakap = madah
kenapa = kenak
mahu = maok
sini = sitok
sana= sinun


grrr... yg lain belom sempat belajar...


contoh ayat:


1. awak buat ape??? ~~ pa kitak polah???
2. saya xda duit ~~ kamek sik da duit
3. pa kenak kitak??? ~~ kenapa dengan awak???


grrr... merangkak2 buat ayat dalam kakar sarawak... 




kalo da belajar perkataan baru, t kamek hapdate eh???
mmuuahhh!!!
sayang korang!!!

Sunday, March 27, 2011

~~MALAS!!! MALAS!!!!~~





adusss...




bila malas menguasai diri...
sume benda aku nk buat xjalan...
pe nk jadik ngan ko ni NURUL ASMA ooiii...
final exam just around da corner p ko still malas nk bukak nota...
sabar jela...




bila malas menguasai diri...
sume benda aku nk buat xjalan...
kalo dlu aku ni rajin sesangat update blog,
p skg, haaa...
nyariss2 nk bersawang xterupdate...


bila malas menguasai diri...
sume benda aku nk buat xjalan...
tp bila aku pk balik...
aku sedar da satu benda aku buat yang jalan...
iaitu TIDUR...


hahahah...
pe ag kawan2???
mohla kita TIDUR!!!

Saturday, March 26, 2011

~~KFC LUNCH TREATS~~

kawan2...
jom lunch KFC sok...
bawah RM5 korang dah dapat satu meals...

memperkenalkan KFC LUNCH TREATS...



mau lagi???
print these kupon...

(1)

dapat air carbonate free SIZE UP...
dari R dapat L for FREE!!!




atau...

(2)

tukar kentang R kepada L for FREE!!
bestnyeee...


pe lagi???
jangan tunggu2!!!

valid sampai 30 APRIL 2011 aje....

~~FLU!!! FLU!! FLU!!!~~

hacuuummm!!
aduss...
masok kali keberapa ntah aku bersin hari ni...
isau jugak nihh...
cukup aje 10x, mmg positive FLU la tuh...
hehhehe..
pandai2 aje kan...


dalam kadaan cuaca yang xmenentu nih xmustahil kan???
hari ni nampak cihat,
tup3!!
sok dah demam2, sakit2 dh...


ramai gak yang p HOSPITAL lately...
xpecially pas TSUNAMI kt jepon...
cane leh tau orang ramai kt hospital???
td lalu kawasan hospital, penuh aje orang...
(ecehhh.. camla sebelom nih xramai orang)
cik chenta oi, kalo bukan namanya hospital xda nye ramai orang...
ngeeee...


bagus jugak tuh orang ramai kt hospital...
sbbnye dorang CONCERN sal kesihatan la tuh...
kalo x, xdanye dorang nk dtg hospital kecuali betol2 sakit...


alamakkk!!!
melalut la plak...
adusss...


2,3x hari ni mmg selalu la dengar orang kaitan xsihat ni ngan kesan RADIASI kat jepun...
batol ke???
haaa... aku nk kepastian, aku google la...
last2 jumpa la ini~~





KUALA LUMPUR 13 Mac – Kesan radiasi akibat kebocoran loji janakuasa nuklear Fukushima Daiichi di Jepun akibat gempa bumi kuat kelmarin tidak akan merebak ke negara lain termasuk Malaysia berdasarkan faktor jarak dan suhu di kawasan bencana.

Profesor Nuklear Dalam Perubatan, Kolej Perubatan Masterskill, Prof. Datuk Dr. Proom Promwichit berkata, kesan radiasi hanya berlegar di sekitar loji terbabit memandangkan suhu di kawasan tersebut hanya dianggarkan 300 darjah celsius.

“Hanya jika suhu di kawasan itu melebihi 1,000 darjah celsius, kesan radiasi akan naik ke lapisan atmosfera dan mampu merebak sehingga ke negara ini.



so, semua yang dorang percaya tuh xbetol la kan???
tapi kita xleh nk tolak kemungkinan jugak...
betol kan kawan2...

haaa...
tok further reading korang usha la link ni.,...

Friday, March 25, 2011

~~KAU MEMANG BODOH!!!~~

berikutan kes awek bunuh diri...
pagi nih dah masok harian metro dah..
adoyaiii...
kalo semalam kita berteka teki sbb dia nk bunuh diri, skh dh terbongkar...


"BUNUH DIRI KERANA PUTUS CINTA"


pe hal la KO ni cetek akal cangat???
adusss...
xpasal2 jadik buah mulut orang...
sangatla bodoh kalo sebab LAKI ko nk bunuh diri...
nampak cangat IMAN didada xkuat...


hey adik or maybe akak...
KUMBANG bukan seekor...
so xperlu nk meratapi cangat kalo PUTUS CINTA...
tuh maknenye ko ngan dia xda JODOH...
ALLAH dh tetapkan ko ngan sape2...
ALLAH jugak pisahkan ko ngan sape2...
semuanya ALLAH yang merancanakan...
setiap benda yang berlaku da HIKMAH disebaliknya...
ALLAH xkn biarkan HAMBANYA merana...
pe yang kita perlu buat, berSABAR...
SABAR itu separuh dari iman...
kalo dah SABAR pown xmau, xtau la nk cakap ape...


kawan2 sekalian...
amekla benda ni supaya dijadikan pengajaran...
pk dulu sebelum kita buat...
jangan amek jalan singkat...
setiap permasalahan da penyelesaiannya...
pk2 kan...
dan renung2kan2...
dan selamat beramal...


ngeee...




NAH!!!
further reading: http://www.hmetro.com.my/articles/Jatuhatastilam/Article

Thursday, March 24, 2011

~~AWEK BUNUH DIRI~~

hye semua...
mesti berita ni korang dh dengar kan???
biasala...
panas2 ag cam goreng pisang panas...
ngeee...

ptg td da awek melayu cuba nk bunuh diri kt KBMALL...
macam2 la benda berlaku kt kbmall tuh...
dulu sal kete terbang..
skg plak sal bunuh diri...

jomla...
tgk video ni...


(amaran!!! untuk yang betul2 tahan tgk aje bole tgk!!!~~)




excited la tuh korang tgk video nih...
pape pown kalo nk usha2 p usha UTUBE jugak eh???
byee...

~~MAMAT TU XSUKA KAU!!!~~

gegurl sekalian...
take note eh???
kita asek tgk pe yg xkena sal laki...
biasala,..
kita pompuan kalo bole nk laki yang perfect aje...

haaaa...
tapi kan gegurl sekalian...
laki pown da jugak xsuka perangai kita...

meh!!!
usha jom pe laki xsuka kita buat...


(thanks for MR S for dis valuable info)




Lelaki xsuka perempuan kalau:




1. Emosional tak bertempat/ terlalu kerap (become too emotional )

2. Memuji lelaki lain di hadapan mereka (give compliment to other man in front of them)

3. Tidak pernah puas dengan apa yang ada (never know how to appreciate things & always want more)

4. Buat keputusan tanpa berbincang/terl alu suka mengawal segalanya @ Queen control

5. Cemburu berlebihan.. (too jealous)

6. Tidak Simpati, prihatin, dan mengambil berat.







so, gegurl sekalian...
jangan amek mudah menda2 cmni...
tok kebahagiaan korang jugak...
ngeee...

Wednesday, March 23, 2011

~~SEKITAR KEPUTUSAN SPM 2010~~

alamakkk!!!
hampir terlupa plak yang hari ni result SPM 2010 keluor...
camnela sepupu aku tuh eh???
mesti result flying colours...
sbb dak pandai kot...
grrr...
nntla tnye mak...

haaaa...
bercakap sal result SPM 2010, da st keratan akhbar menarik perhatian aku...


"Pelajar Cina dapat A+ dalam Tasawwur Islam"

grrr...
pelajar cina skg dah mula belajar TASAWWUR ISLAM???
fuhhh...
meremang bulu roma baca title akhbar tuh...

Wong Yujin, pelajar K.Terengganu, selain dapat A+ dalam tasawwur, dia jugak dapat A+ dalam 9 mata pelajaran lain (BM, BI, Sejarah, Biologi, Kimia, Fizik,Pendidikan Moral, Matematik & Matematik Tambahan) tau...
tahniah kepada dia...
dan tahniah jugak kepada semua student yang dapat result td...

sape yang cemerlang tuh, teruskan kecemerlangan...
sape yang kurang cemerlang, cuba sedaya upaya, pasti akan same cemerlang...

further reading sila click link ni... 

~~JOM JIMAT!!!~~

mau breakfast kat tempat best x, tapi xda duit...???
alaaaa...
wt pe nk risau2???
skg nih McD ngah wt promosi...
saje nk attract orang ramai datang breakfast...
aku pown baru pas p breakfast ni...
syok jugak dapat mam free...


cane nk dapat breakfast free???
meh nk share ngan korang meh...
tp sampai 31 MARCH je tau...???




1. korang print out kupon nih (kne crop cikit la... amek yg bawah aje)







2. korang p breakfast (4am-11am) kt McD je tau!!
3. korang beli pape menu yang berharga RM5... i.e: milo panas 2 cups
4. jangan lupa bagi kupon nih
5. korang akan dapat 2 set breakfast free




senang kan????
dah2!!
tunggu pe ag...
p la cepat!!
sebelom 31 MARCH tau???


kenyanggg...
sampai xlarat nk p kelas...
ngeeee...


ni bukti kami p breakfast:





















~~I HATE BEING FOOLED!!~~

hahahah...
xtually tajuk aje yang gempak...
p isi hampeh...

xkesahla pe korang nk cakap...
ni blog sy kot, so ske hati sy la nk wt title ENTRY ape kan????
dah2!! jangan suka jaga tepi kain orang...
ngeeee...

dah2!!
saje buat ENTRY ni sbb nk la GUY2 kat luor tu tau pe la yang gurl xsuka sal guy...
so, xda la dorang terpinga2 kalo CHENTA dorang ditolak2...

meh2!!
usha ENTRY ni...







1. MENINGGIKAN SUARA
Ini antara kelemahan lelaki kerana mereka mudah meninggikan suara walaupun pasangannya tidak bersalah.
2. MAIN KAYU TIGA
Bab main kayu tiga ni masalah paling besar. Walaupun dah ada kekasih, mereka sukar untuk setia. 

3. SUKA ‘CUCI MATA’
Pantang jumpa perempuan cantik dan seksi mulalah mata tu macam nak terkeluar. Walaupun sedang bersama kekasih, si dia tidak akan peduli. 

4. MENGONGKONG

Itu tak boleh, ini tak boleh, sikit-sikit nak kontrol. Segala gerak-geri kekasih dikawal, sKalau nak keluar ke kedai pun kena repot dulu, kalau tidak mulalah tercetusnya pertengkaran kerana hal sekecil itu. 
5. EGO
Keegoan dan lelaki memang tak dapat dipisahkan.  Keegoan membuatkan lelaki mempunyai kuasa veto dalam kehidupan mereka termasuklah memimpin kaum wanita. Tidak salah mempamerkan ego tetapi biarlah kena pada tempatnya.
6. MENIPU
Sanggup memungkiri janji dan memberikan alasan yang mereka mempunyai masalah yang tak dapat dielakkan padahal sebenarnya mereka enggan melaksanakan janji mereka sendiri. Ada juga yang sudah berpunya tetapi mengaku solo. 
7. PERASAN
Aduhaiii… lelaki ini cepat perasan terutamanya jika mereka ini berkerjaya baik, berpenampilan menarik dan mempunyai wajah yang hensem. Boleh tu mengaku merekalah yang menjadi lelaki idaman para wanita. 
8. MEMENTINGKAN DIRI SENDIRI
Susah juga kalau dapat yang mementingkan diri sendiri ni. lelaki selalunya tidak mahu mengalah dan ingin menegakkan pendapat sendiri tanpa mempedulikan luahan pasangannya. 

9. KURANG MEMBERIKAN PERHATIAN

Lelaki kadangkala suka bertindak sambil lewa dan kurang memberikan perhatian tidak kira dalam apa jua urusan. Tetapi kalau urusan yang berkaitan dengan dirinya sendiri, pantas pula melaksanakannya. Jika berkaitan teman wanita, alamatnya… mereka kurang mengambil perhatian. 
10. CEMBURU BUTA
Orang kata cemburu tandanya sayang, tapi kalau cemburu tak tentu pasal dan memanjang saja cemburu, tentu rasa tak selesa juga. Agaknya lelaki yang kuat cemburu ni takut kekasihnya terlepas ke tangan kumbang lain kot. 
11. MATA DUITAN
Jangan tak tahu ada juga lelaki mata duitan atau pun gelarannya ‘lelaki spedo’. Mereka tak kisah nak kikis duit kekasih dengan 1001 macam alasan yang adakalanya tidak logik diterima dek akal fikiran. 

12. KOMITED TERHADAP KERJAYA

Susah kalau dapat teman lelaki yang terlalu komited dengan kerjaya. Mereka ni selalu sangat memberi banyak alasan kerja apabila diajak keluar. Kalau keluar bersama, selalu pula bercerita tentang kerja dan merungut sering dibebani kerja yang menimbun. 
13. PANAS BARANAduiii… masalah yang boleh menimbulkan fobia terhadap seseorang gadis apabila mendapat kekasih yang panas baran. Pantang silap sikit, mahu dihambur segala kemarahannya. Ada juga kesilapan bermula dari diri sendiri tetapi tetap menyalahkan orang lain. Kalau dah tak terkawal sangat, tak payah bercintalah cik abang oiii!!!
14. KAKI MEROKOKIni satu lagi sifat kaum lelaki yang melemaskan wanita. Asyik berasap sana sini, naik lemas dengan bau dan asap rokoknya. Dalam sehari adakalanya habis sekotak rokok. Kalau habiskan duit dengan makan benda berfaedah tak apa juga, ini tidak… asyik menyedut asap yang tidak menyehatkan. 
15. PENGOTORAda segelintir lelaki sukar nak menyedari diri mereka ni ada yang pengotor. Terutama bab meludah atau membuang kahak merata-rata. Yarkkk!!! Ada juga yang jarang basuh seluar, pakai baju yang sama berulang kali, tidak memakai deodarant dan macam-macam lagi sampaikan badan sudah berbau semacam pun dia tak sedar. 
16. GELOJOH
Kalau bab makan, lelaki ni agak gelojoh. Macam ‘food machine’. Mereka lemas melihat teman wanita mereka makan terlalu sopan tetapi mereka tidak sedar cara mereka makan yang gelojoh juga melemaskan kaum wanita. 
17. PENTINGKAN KAWAN-KAWAN
Sanggup membatalkan temujanji semata-mata hendak bermain bola sepak ataupun menonton WWF bersama kawan-kawan. Lelaki juga selalu mementingkan kawan-kawan dalam banyak hal. Sekali-sekala bolahlah, jangan pula selalu saja memberi alasan hinggakan masa bersama teman wanita tiada.
18. TIDAK TAHU MEGHARGAISukar untuk bertemu lelaki yang tahu menghargai perasaan atau pun perbuatan kekasihnya. Ada pula yang berpura-pura tidak mengambil tahu walaupun menyedarinya.
 Setidak-tidaknya ucapkanlah terima kasih setiap kali dia cuba berbuat sesuatu untuk anda.
19. PUTAR BELITLelaki ni ramai yang pakar memutar-belitkan kenyataan walaupun ternyata sememangnya merekalah yang bersalah. Bagi mereka, putar belit ini tak mengapa asalkan si dia mempercayai alasan tersebut dan mereka akan terlepas dari kesalahan sendiri. 
20. SUKA KONTROL MACHOPeh! Nak dikatakan macho, ada juga yang tak. hancur je yang lebih kot! Terutama bab sikap, mahu lebih gentleman, berketrampilan dan hensem. Seboleh-bolehnya mereka mahu menampakkan yang diri mereka lelaki sejati dan ada elemen HERO. 


alamakkkk....
ada ke yang dah tersentap???
maap ye cik abang...
saje nk share...
janganla marah...
buat pedoman jela...
byeee!!!!

~~EXAM!!!~~

first week
18/04 Trace Analysis 
19/04 Research Method 
20/04 Forensic Dentistry

second week
24/04 DNA
26/04 Serology
27/04 Oral Health
28/04 Arab

third week
02/05 Botani
03/05 Bola sepak
05/05 Kriminologi


(thanks to MUS MARAUDERS for da post)


grrr...
tgk je deraf exam tuh, ase cuak ttbe...
of course la sebab xstudy ag...
ngeee...
sebulan lebey tuh xlame dah tu...
adoyaiii...
takutnye....

kawan2...
cane nk dapatkan mood tok study eh???
grrr...
malas tol nk start baca...
liat cangat2...
p bila dah start baca ase syok plak...

pape pown...
study la ngan SMART bukan HARD...
kalo nk HARD bole, tapi jangan tinggalkan rutin harian jugak...
kalo asek mengadap buku 24jam, n life pown dh xda, xbole jugak...
dalam study, kena la enjoy...
barula masok pe kita belajar...

lastly..
SELAMAT MENDUDUKI FINAL EXAM KEPADA SEMUA KAWAN2...



Monday, March 21, 2011

~~WE'RE OVER NOW!!~~




hye guys..
bape ramai yang penah putus CHENTA???
n bape ramai plak yang sambung balik ngan EX2 korang???
n bape ramai plak yang dah sambung balik xsampai beberapa bulan putus balik???
confirm xterkira kan???

adoyaii...
susah sebenarnya nk lupakan orang yang penah kita sayang...
tp percayala, setiap benda berlaku da hikmah tersendiri...
kita BREAK ngan someone, maybe kita xda jodoh ngan dia...
mungkin jugak kita ditemukan aje, n bukan dijodohkan???

da pepatah cakap:

"Jika kita menyayangi seseorang, kita harus melepaskannya pergi... Jika dia pergi dan xpernah kembali lagi, dia bukan milik kita... Namun jika dia pergi dan selepas sekian lama, dia kembali, jangan sesekali lepaskan dia pergi..."

CHENTA tulis ENTRY ni bukan sebab ape...
benda ni pernah terjadi kt CHENTA...
kapel putus kapel putus...
sampai bila2 pown xkan pernah habis kalo kita asek melayan...
kalo dah jadik camtu, silalah cari guy lain...
dah terang2 dia bukan untuk kita lagi...

tak dinafikan susah untuk melupakan dia...
tapi percayalah...
seandainya kita ada USAHA, confirm akan berjaya...

n kat bawah ni tips2 CARA MELUPAKAN BEKAS KEKASIH...
ni sedikit sebanyak boleh membantu korang...
CHENTA mintak izin share dr someone untuk letak kt blog ni...




1. sila buang/delete nombor telefon bekas kekasih anda.

ini penting ya. sebab kalau korang da menyimpan nombor telefon dia, kemungkinan besar korang akan sentiasa menghantar mesej, membuat missed call, atau  menelefon dia. kalo korang melakukan demikian, korang akan bersedih kalau-kalaulah bekas kekasih korang tidak melayan anda.

2. sila buang/delete gambar-gambar bekas kekasih anda.

maybe susah nak buat, tapi ini  penting.. korang kena kuat!!! korang kena pastikan xda satu gambat pown melekat kt hanpom or lappy korang!!

3. sila buang/delete facebook, friendster, myspace, tagged etc. bekas kekasih anda.

tak payahlah korang nak sibuk stalk page bekas kekasih korang lagi. nanti kalau tiba-tiba korang  nampak ada perempuan/lelaki lain yang pergi menggedik dengan dia, korang juga yang perit kan? jadi, henti-hentikanlah dengan perangai setiap 10 saat korang pergi menjenguk ke  facebook, friendster, myspace. tagged etc. beliau.

4. hentikan bermesra dengan bekas kekasih anda.

kononlah korang ini satu pejabat, tak pun satu sekolah, satu kelas, satu course, atau apa-  apa yang satulah kan. tolong jangan masih mahu menggedik pergi tersenyum, atau membuat muka memohon simpati terhadap bekas kekasih korang. 

jangan mahu buat-buat  terjatuhlah, sakitlah, kerja tak siap lah atau apa sahaja yang boleh melibatkan korang menarik perhatian dia. 

kalau boleh, sila pergi melepak dengan rakan-rakan baik korang, ataupun  cubalah untuk bermesra dengan lelaki/perempuan yang lebih kacak bergaya daripada  bekas kekasih korang. barulah korang boleh membuka minda korang yang selama ini setiap-2  minit-mahu-menyebut-nama-si dia.

5. tukar imej baru.

ok. ini seronok. selepas korang sedih menonggeng, pergilah rajinkan diri ke salon. tukarlah  stail rambut yang baru ya. potong rambut ke, rebond ke, perm kan ke. 

kalau korang macam  ada duit banyak sikitlah kan, pergilah beli baju baru, kasut baru, semua barulah. dari kepala  sampai ke kaki yang baru. 

biarkan terjojol biji mata bekas kekasih korang jika terserempak  dengan korang kan. lagipun, kalau dah cantik-cantik handsome ni, mestilah ada orang yang  cantik dan lagi handsome dari bekas kekasih korang tu cuba nak mendekati korang. :D



CHENTA dah buat semua cam kt atas tuh!!! 
thanks GOD!!
berkesan cangat!!
so, korang pown patot cuba jugak!!!

Sunday, March 20, 2011

~~BUNGA OH BUNGA~~



wink3...
happy jugak bila dapat suprise nih kan???
mekaseh MY PWEND!!!

ecehhh...
ROS MERAH????
meaning???!!! (ecehh.. berlagak xtau...)
dah pandai2 nk bg bunga kan???
membazir aje...
lain kali xperlu kot nk bg bunga2 nihhh...

orang cakap warna bunga da maksud tersendiri...
jom usha ENTRY nih tok mengetahui pe kaitan pe ERTI WARNA BUNGA ROS...
grrr...
nih secara general eh, bukan khusus tok CHENTAN CHENTUN...
ngeee...
kalo nk CHENTAN CHENTUN next ENTRY eh???


enjoyyyy!!!!



Mawar Merah (Red Rose)


~perasaan CHENTA
~penghargaan
~keberanian


Mawar Merah Muda ( Pink Rose)



~kebahagiaan (umum)
~berterima kasih (warna tua)
~simpati (warna muda)



Mawar Peach  (Peach Rose)



~persaudaraan
~penghargaan


Mawar Kuning (Yellow Rose)



~cemburu



Mawar Putih (White Rose)



~kesucian
~penghormatan


Mawar Oranye ( Orange Rose)


~semangat